+ 420 724 259 620,  +420 724 259 621

info@roubenyobklad.cz

Drevené obloženie chaty

Drevené obloženie chaty

Rad majiteľov drevených chát, ktorí začali uvažovať o stavbe alebo rekonštrukcii chaty, premýšľa nielen o konštrukčnom riešení, ale tiež ako bude chata vyzerať. Drevené obloženie chat je tradičný spôsob a do prostredia, v ktorom sa chaty stavali a aj dnes stavia, sa vyložene hodí. Na výber je rad spôsobu, aký drevený obklad chaty zvolíme. Najznámejšie a predtým hojne používané sú klasické drevené palubovky, ktoré sa najviac hodia na zakrytie spodnej konštrukcie strechy. Možno ju taktiež aplikovať na obvodové steny alebo priečky, ale v dnešnej dobe je možné vyberať z širšieho sortimentu. K dispozícii sú materiály rôznych profilov, hrúbok a spôsobu kotvenia.

Drevené obloženie chaty

U vnútorného dreveného obloženia chaty musíme však zvoliť taký profil, ktorý bude rešpektovať spôsob užívania. Predpokladá sa, že interiér chaty bude vystavený väčším výkyvom teplôt, než je bežné u trvale obývaných domov. Preto je potrebné správne určiť rovnovážnu vlhkosť dreveného obkladu chaty a jeho primeraný profil s ohľadom na spôsob užívania, vetrania, vykurovania atď. Týmto sa dá predísť problémom s tvarovými a objemovými zmenami, ktoré sa môžu v krajných medziach prejaviť - ako vydutie dreveného obkladu alebo jeho zoschnutia až do stavu, kedy sa otvoria škáry medzi jednotlivými doskami a v priehľade je vidieť spodná vrstva. Platí, že dimenzia hrúbky a šírky dosky by mali byť v určitom pomere. Jednoducho, keď budu dosky široké, ale príliš slabé, tak síce budu vyzerať ako masívne kusy, budu iste lacnejšie, ale tiež náchylnejšie na borcení.
Vonkajšie drevené obloženie chat plní nielen funkciu plášťa, ale tiež je nevyhnutným desingovým prvkom. Aj preto je vhodné brať do úvahy lokalitu (inak je to v podhorí Krkonôš a inak v záhradkárskej kolónii za Prahou), ale aj veľkosť, členenie atď.
Drevo, ako materiál na fasáde najviac poškodzuje slnko a voda. Čiastočne ochrániť drevený obklad chaty môžeme voľbou vhodného umiestnenia tejto drevené plochy. Dostatočne vysoký sokel pod obkladom vynáša túto drevenú plochu, oddelí ju od terénu a tak zabraňuje prskaniu dažďovej vody na drevo. Vhodne volené presahy striech dokážu drevené obloženie chaty ochrániť nielen proti vode, ale aj slnku. A v neposlednom rade správne volené profily pre obklad dokážu zabezpečiť dlhú životnosť a funkciu celého dreveného plášťa chaty.
Drevený obklad k chate proste patrí. Interiér zútulňuje a zvonku chatu izoluje, chráni a dušu urobí aj zo starej búdy pekný víkendový príbytok. Správny výber dreveného obkladu chaty obohatia každý víkendový príbytok o kúzlo dreva, či už ide o rekonštrukciu alebo o stavbu novú.

Vloženo: 04.03.2020
Drevené obloženie chaty v podobe zrubového obkladu.
Drevené obloženie chaty v podobe zrubového obkladu.
Drevené obloženie chaty v podobe zrubového obkladu.