+ 420 724 259 620,  +420 724 259 621

info@roubenyobklad.cz

Prečo si vybrať drevený obklad fasády

Prečo si vybrať drevený obklad fasády

Rad ľudí sníva o bývanie v drevenom dome. V drevenici, zrubu alebo inej stavbe z dreva. Drevené stavby majú veľa dobrých špecifický charakter a vyzerajú naozaj skvele. Každému však nemusí vyhovovať vlastnosti týchto konštrukcií. Drevenica dlho sadajú a musí sa dodatočne izolovať. Obavy pramení aj z akustických prejavov, praskanie v dreve pri zosychanie. Sú tu tiež inak nastavené podmienky a regulatívy z hľadiska požiarnej ochrany. To je pre niektoré milovníkov dreva dôvodom na hľadanie alternatív. Skrátka: ako do svojho domu dostať čo najviac dreva a nečelí s týmito problémami? Riešením je drevený obklad fasády. Možno ho montovať na jakokoli nosnú konštrukciu domu. Na trhu je dnes veľký výber rôznych drevených fasádnych profilov a materiálu, ktoré možno ľahko montovať aj svojpomocne. Drevené fasádne obklady sa takmer vždy montujú na podkladový rošt, preto sa ponúka možnosti vkladania izolácie takmer v akejkoľvek hrúbke a výberu izolačných materiálov. Najznámejšie sú klasické palubovky spájané na péro a drážku. Predtým hojne využívané na ktorejkoľvek plochy drevené fasady. Dnes sa používajú skôr ako doplnok k iným typom drevených fasádnych obložení alebo na pohľadovej záklopy striech. Nevýhoda perodrážkových profilov pri vodorovnom kladení je zatekanie do spoja tam kde nie je dostatočný presah strechy čo spôsobuje hnitie a skracuje životnosť.

DREVENÝ FASÁDNy OBKLAD

Obklady, ktoré imitujú zrubové steny, zrubové fasády sú vyrábané spravidla vo väčšom profile, to preto aby vyzerali ako trám vo fasáde. Často sa týmto spôsobom riešia stavby ktoré tvarom zodpovedajú klasickým drevostavbám alebo roubenkám či už sú postavené z čohokoľvek. V poslednej dobe sa týmto spôsobom obkladajú aj drevenice samotné z dôvodu izolácie. Hlavné plochu tvorí fošňové profily. Medzi týmito drevenými profilmi je ponechaná medzera vyplnená perom. Pružiny sú tenké dosky ktorá jou natretá podľa miestnych zvyklostí, buď biela alebo vo farbe fošní. Častou chybou pri realizácii je použití skrutiek priamo do plochy fasádneho dreveného obkladu. Správne je použitie skrytých úchytov tak z estetického hľadiska tak aj z pohľadu funkčného. Každý drevený obklad musí mať možnosť reagovať na počasie (dilatovať). Jednotlivé prvky nemôžu byť pripevnené "natvrdo". Dôležité je tiež vytvorenie vnútorných a vonkajších rohov, ktoré tento typ dreveného fasádneho obkladu reprezentujú a môžu byť viac menej podarené, čo záleží na výrobcovi a šikovnosti montážnika.
Pre budovy moderných tvaru a budovy veľkých rozmerov je vhodný drevený obklad s priznanými medzerami. Veľkosť medzier závisí od zvoleného priereze, od 5 milimetrov až po niekoľko centimetrov. Väčšinou sú to laty kotvené k priečnemu roštu. Medzera medzi jednotlivými latami tvorí priehľad na spodnej konštrukčné plášť. Tieto drevené fasády plní predovšetkým estetickú funkciu, ale pri správnom nastavení majú aj funkciu tieniace.
Fasáda je najdominantnejšie prvok celého domu. Jej vzhľad je veľmi dôležitým faktorom pri voľbe materiálu a typu jej vykonania. Drevené fasády pôsobí veľmi prirodzene a vyzdvihne krásu každého domu.

Vloženo: 04.02.2020
Drevený obklad fasády
Drevené obklady na fasády
Detail dreveného obkladu fasády